Laatuinsinöörinä Harju Elekterillä

Kateryna kertoo urapolustaan laatuinsinöörin tehtäviin.

Kateryna aloitti työskentelyn Harju Elekterillä hieman yli kaksi vuotta sitten tuotannon työtehtävissä. Nyt syksyn alkaessa hän astui rohkeasti uusiin haasteisiin siirtyessään laatuinsinöörin rooliin. Laatuinsinöörinä Katerynan tehtävänä on varmistaa tuotteiden laatuvaatimusten täyttyminen sekä ratkaista mahdollisia poikkeamia systemaattisilla parannustoimilla. Saimme mahdollisuuden keskustella Katerynan kanssa hänen inspiroivasta urapolustaan.

Kateryna on alkujaan kotoisin Ukrainasta, missä hän opiskeli englannin kielen opettajaksi. Yliopisto-opintojensa päätyttyä hän päätti muuttaa Suomeen. Saavuttuaan Suomeen hän aloitti suomen kielen opiskelun ja alkoi samalla harkita erilaisia uravaihtoehtoja ja pohtia tulevaisuuttaan. Sattuman kautta hän löysi tiensä Harju Elekterille, missä hän aloitti työskentelyn tuotannon tehtävissä. Vaikka ala ei ollut Katerynalle aiemmin tuttu, tarttui hän tilaisuuteen innokkaasti.

– Aloitin työskentelyn täällä kaksi ja puoli vuotta sitten tuotannon työtehtävissä. Työskentelin aluksi johdinkoneella ja pidin työstäni, mutta huomasin kaipaavani enemmän haasteita ja mahdollisuutta kehittyä. Kesälomani jälkeen yllätyksekseni esihenkilöni ehdotti minulle uutta työnkuvaa laatuinsinöörin tehtävissä ja tartuin tilaisuuteen innoissani, Kateryna kertoo.

Kateryna on kokenut ensimmäiset työpäivät uudessa roolissaan erittäin innostavina, ja hän on iloinen uuden oppimisesta ja uusista haasteista, joita rooli tuo mukanaan.

– Ensimmäiset päivät ovat olleet täynnä uuden oppimista ja olen perehtynyt uuteen sanastoon ja tuleviin tehtäviini. Vaikka yritys on minulle tuttu, tiimikaverini ovat vaihtuneet ja olenkin päässyt nyt työskentelemään uusien kollegoiden kanssa. On hienoa huomata, että kaikki ovat olleet erittäin avuliaita. Arvostan myös sitä, että esihenkilöni on antanut minulle lisää vastuuta ja mahdollisuuden uusiin haasteisiin, Kateryna sanoo.

Kateryna kertoo kokevansa laatuinsinöörin työn inspiroivana, sillä hän saa jatkuvasti oppia uutta ja kehittää erilaisia prosesseja.

– Odotan innolla mahdollisuutta kehittää asiantuntemustani ja syventää nykyistä osaamistani. Lisäksi odotan tulevia työpäiviä mukavassa ilmapiirissä, Kateryna kertoo.

Harju Elekterillä viihtymistä ovat tukeneet kannustava ilmapiiri, mahdollisuus itsensä kehittämiseen, joustava työaika sekä sijainti. Kateryna kertoo arvostavansa sitä, että työmatka taittuu nopeasti ja työpäivät voi halutessaan aloittaa jo aikaisinkin aamulla, mikä tukee työn ja vapaa-ajan tasapainottamista. Lisäksi esihenkilöiltä saatu tuki on ollut korvaamatonta.

– Harju Elekter on hyvä työnantaja ja arvostan erityisen paljon sitä, että täällä esihenkilöt uskovat työntekijöihin ja antavat meidän kehittyä. Tämä on ollut minulle tärkeä tuki urallani, sillä äidinkieleni ei ole suomi ja se saattaa välillä aiheuttaa haasteita kielimuurin takia. Täällä koen, että minuun on luotettu ja kannustettu eteenpäin. Olen siitä todella kiitollinen, Kateryna tiivistää.

”Arvostan erityisen paljon sitä, että täällä esihenkilöt uskovat työntekijöihin ja antavat meidän kehittyä.”

Kesätöissä Harju Elekterillä

Sähköinsinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Aatu kertoo kesästään Harju Elekterillä.

Tänäkin kesänä meillä Harju Elekterillä on ollut mahtava joukko innokkaita kesätyöntekijöitä erilaissa työtehtävissä. Yksi heistä on sähköinsinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Aatu, jolle kesä Harju Elekterillä on jo kolmas laatuaan. Kysyimme Aatulta kesän kuulumisista ja miten kesä tuotannon tarkastuksen työtehtävissä on sujunut.

Yksi tämän kesän kesätyöntekijöistämme on Aatu, joka on kesän ajan työskennellyt tuotannon tarkastustiimissä. Kesätyöt juuri Harju Elekterillä olivat Aatulle luonnollinen valinta, sillä Aatu on työskennellyt meillä jo vuodesta 2019 asti opintojensa ohella ja aiempina kesinä. Tällä hetkellä Aatu opiskelee Satakunnan ammattikorkeakoulussa sähköinsinööriksi kolmatta vuotta. Aikaisempi tutkinto ammattikoulun sähköpuolelta innosti jatkamaan opintoja vielä korkeakoulussa.

– Valmistuttuani sähköasentajaksi hain töitä henkilöstöpalveluyrityksen kautta. Sain sieltä puhelun, että oman alan töitä olisi tarjolla täällä Harju Elekterillä ja kiinnostaisiko minua tämä mahdollisuus. Innostuin tietenkin heti ja pääsin nopeasti haastatteluun. Lähdettyäni haastattelusta sain jo matkalla puhelun, että työt olisi mahdollista aloittaa jo muutaman päivän kuluttua, Aatu kertoo.

Aiempina vuosina Aatu on työskennellyt tuotannossa kokoonpano- ja kytkentätehtävissä. Tämä kesä on ollut ensimmäinen tarkastuksen tehtävien parissa ja Aatu kertoo viihtyneensä loistavasti.

– Meillä on loistava tiimi ja pidän erityisesti siitä, että tiimissämme on myös muista kansallisuuksista tulevia työntekijöitä. Pääsen puhumaan englantia lähes päivittäin ja englanninkielentaitoni kehittyy lähes huomaamatta. Olen muutenkin viihtynyt täällä hyvin ja päivät menevät todella nopeasti, Aatu tiivistää.

Toimivan tiimin lisäksi Aatu kertoo kesässä parasta olleen vastuullisemmat työtehtävät ja työn joustavuus, mikä on helpottanut työn ja urheilun yhdistämistä.

– On ollut hienoa saada tänä kesänä hieman vastuullisempia työtehtäviä. Lisäksi työn joustavuus on ollut itselleni iso plussa, sillä harrastan salibandya miesten 1. divisioonassa ja treenejä on melko usein. Työajat ovatkin hyvin joustaneet siinä, että olen päässyt osallistumaan treeneihin, Aatu kiittelee.

Aatu kertoo odottaneensa kesältä uusien asioiden oppimista ja sitä, että hän pääsisi syventämään osaamistaan ja näiden odotusten hän kertoo täyttyneen hyvin. Nyt kesän päättyessä Aatu kertoo palaavansa takaisin opintojen pariin, mutta työt Harju Elekterillä jatkuvat kuitenkin myös opintojen ohella.

– Kaiken kaikkiaan kesä on sujunut oikein hyvin ja täällä on mukavat työkaverit, joilta saa aina tarvittaessa apua. Aina on voinut kysyä, jos on tullut mieleen jotain ja yhtään ei ole tarvinnut jännittää, että voiko apua kysyä, Aatu tiivistää.

”Täällä on mukavat työkaverit, joilta saa aina tarvittaessa apua. Aina on voinut kysyä, jos on tullut mieleen jotain ja yhtään ei ole tarvinnut jännittää, että voiko apua kysyä.”

Keskusasentajana Harju Elekterillä

Harju Elekterillä keskusasentajana työskentelevä Jani kertoo urapolustaan ja siitä, miten päätyi Harju Elekterille.

Jani työskentelee Harju Elekterillä sopimusvalmistustiimissä keskusasentajana. Janin urapolku tuotannon työtehtävissä alkoi jo reilut kaksikymmentä vuotta sitten. Ura sähköalalle vei sattuman kautta, mutta hän kertoo pitävänsä alalla työskentelystä ja valinta on tuntunut oikealta. Mielenkiintoisten ja monipuolisten työtehtävien sekä hyvän yhteishengen ansiosta Jani kertoo viihtyvänsä hyvin Harju Elekterillä.

Jani työskentelee Harju Elekterillä tuotannossa sopimusvalmistustiimissä ja valmistaa sähkökaappeja. Hän aloitti työskentelyn reilut kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin toimimme vielä Satmatic -nimellä. ’’Entisessä työpaikassani ollessani kuulin, että silloisessa Satmaticissa on tarjolla vapaita työpaikkoja ja minua suositeltiin olemaan yhteydessä tänne. Soitin tänne ja sain paikan. Lisäkseni myös pari muuta työkaveriani olivat silloin siirtyneet Satmaticiin työskentelemään.’’ Jani sai vakituisen työpaikan kolmen kuukauden työskentelyn jälkeen ja kertoo alusta asti viihtyneensä hyvin.

Työssään Jani kertoo pitävänsä etenkin joustavasta työajasta ja työskentelemisestä päivävuorossa. Jani lisää myös, että sähkökaappien valmistaminen on mielenkiintoista ja vaihtelevaa. ’’Jokaista kaappia ei valmisteta samalla kaavalla, vaan niissä on eroja ja se jo itsessään pitää mielenkiintoa yllä. Vuosien varrella on ollut hienoa päästä mukaan isoihin projekteihin ja valmistaa uusille asiakkaille kaappeja.’’, Jani kertoo. Myös työkaverit ansaitsevat Janilta erityismaininnan. ’’Yksi iso syy, miksi työnteko on mukavaa ja olen täällä pitkään viihtynyt, ovat hyvät työkaverit ja hyvä yhteishenki. Meillä on sopimusvalmistustiimissä noin 15 henkilöä ja jonkin verran meillä on aloittanut nyt myös uusia kollegoita.’’, Jani täydentää.

Mieleenpainuvimpia hetkiä uraltaan Jani kertoo erityisesti olleen ne, kun työt on saatu hyvin tehtyä ja asiakkailta on tullut hyvää palautetta.

Harju Elekterin uuden ’’Electrifying Tomorrow’’ -sloganin Jani mainitsee kuvastavan hyvin sitä, miten maailma sähköistyy kovalla vauhdilla. ’’Olemme pitkään olleet Suomen kategoriassa edelläkävijöitä, ja ratkaisujen laatu sekä kestävyys ovat tärkeitä. On tärkeää saada asiakkaille valmistettua hyviä tuotteita’’, Jani avaa sloganin merkitystä omasta näkökulmastaan.

Muistellessaan nuoruuttaan Jani kertoo, että vielä yläasteellakaan hänellä ei ollut tiettyä haaveammattia. ’’Olen aina ollut kiinnostunut tietotekniikasta, joten hain aikoinaan opiskelemaan sitä. Sähköala oli itselläni silloin kolmantena vaihtoehtona ja tietotekniikan ryhmää ei ikinä perustettukaan, joten päädyin opiskelemaan sähköalaa. Olen tykännyt alalla työskentelystä kovasti ja ei ole ikinä tullut oloa, että olisin tehnyt väärän valinnan’’, Jani toteaa.

Vapaa-aikaansa Jani kertoo vuosien ajan viettäneen kilpatanssin parissa, sillä hän harrasti sitä 23-vuoden ajan. ’’Nykyisin minulla ei ole yhtä aktiivista harrastusta mitä nuorempana oli, mutta käyn säännöllisen epäsäännöllisesti kuntosalilla ja pelaan frisbeegolfia. Vietän mielelläni aikaa myös luonnossa ja käyn metsässä vaeltelemassa.’’, Jani kertoo.

Millaista on työnjohtajan arki Harju Elekterillä

Jani Lautamäki pyörittää uuden Peltotien tehtaan tuotantoa yhdessä hyvien tyyppien kanssa

Tämä tarina kertoo Harju Elekter Oy:n uudesta työnjohtajasta Jani Lautamäestä ja siinä ohessa uutukaisesta Ulvilan Peltotien tehtaasta. Lautamäki aloitti yrityksen palveluksessa marraskuussa 2021 ja uudet tilat avautuivat tammikuun 2022 lopulla. Peltotie 20:n tiloihin on keskitetty Harju Elekterin lataus- ja lämmitystuotteiden suunnittelu, valmistus ja myynti.

– Erittäin haasteellista on ollut, positiivisessa mielessä. Vastuualueet ovat isot ja työnkuva laaja. Työnimike on sama kuin edellisessä työssäni, mutta sisällöltään työ on aivan erilaista, Jani Lautamäki kuvailee ensimmäisiä kuukausiaan uudessa, hyvin monipuolisessa työssään.
Ennen kuin kerromme tarkemmin työnjohtajan laajasta työnkuvasta sekä Peltotien tehtaan synnystä ja toiminnan startista, käykäämme lyhyesti läpi Lautamäen työ- ja koulutushistoriaa.

– Olen sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri. Työskentelin aikoinaan vuosikausia taloushallinnon puolella. Sairaanhoitopiirin talouspuolella vierähti noin neljätoista vuotta. Viimeksi olin työnjohtajana muoviteollisuudessa RKW Finland Oy:n palveluksessa.

– Viime vuosina olen myös ”harrastanut työntekoa” Porin teatterissa. Siellä olen toiminut lavasterakentajana, valomiehenä ja näyttämömiehenä. Joskus olen päässyt lavalle jopa näytännön aikanakin, Lautamäki kertoo.

Haasteiden selvittämistä ja hoitamista

Harju Elekterin palvelukseen porilainen Lautamäki päätyi perinteisesti nähtyään, että yritys haki työnjohtajaa. Mies haki pestiä ja valittiin.

– Koen tehneeni oikean valinnan. Kiitän Harjua tästä mahdollisuudesta ja siitä, että minulle annettiin näin vastuulliset tehtävät hoidettaviksi.

– Töihini kuuluu yleisluonteisesti koko tuotannon pyörittäminen. Se lähtee ihan uusien työntekijöiden hakemisesta tuotantoon. Työni on tuotannon päivittäisten haasteiden selvittämistä ja hoitamista sekä materiaalivirtojen hallintaa.

– Tietenkään en tee tätä yksin vaan yhdessä tuotannon porukan kanssa. He kertovat minulle, missä on puutteita ja tarpeita, mikä on mennyt hyvin ja missä kaivataan kehittämistä. Minä vien sitten asioita eteenpäin. Ja totta kai teen tiivistä yhteistyötä koko Peltotien henkilökunnan, myös toimihenkilöiden, kanssa.

Haastatteluhetkellä huhtikuun alkupäivinä Jani Lautamäen alaisuudessa on Peltotiellä 22 tuotannon työntekijää, jotka kaikki työskentelevät lataus- ja lämmitystuotteiden parissa. Koska kyseessä on vauhdilla kasvava liiketoiminta, myös työntekijöiden määrä on kasvanut – ja kasvaa – tasaiseen tahtiin.

– Meillä on täällä myös toimihenkilöitä, eli näissä uusissa tiloissa on aikalailla koko paketti, mitä lataus- ja lämmitysliiketoiminnan pyörittämiseen tarvitaan. Tavoitteena on, että kutakuinkin kaikki, jotka toimivat Harju Elekterin lataus- ja lämmitysbisneksessä, työskentelisivät Peltotiellä.

Tohinaa ja tavarat heti maailmalle

Kuinka pitkälle uusi Peltotien tehdas on työnjohtaja Jani Lautamäen luomus?

– Kehitystyö on ollut ja on minun vastuullani. Tietenkin minulle on annettu raamit, joiden sisällä toimin. Varsin vapaat kädet minulle annettu. Jos ja kun näen jotain parannettavaa tiloissa ja toiminnassa, pystyn hyvin viemään asioita eteenpäin. Kehitän niitä suoraan itsenäisesti, ja jos koen tarpeelliseksi, konsultoin omaa esimiestäni tai kollegoita muista Harju Elekterin toimipisteistä. Aika pitkälle tämä on tietyissä rajoissa minun oma leikkimaani, jota muovailen.

– Pyrin siihen, että täällä on hyvät tyypit töissä, kaikilla on mukavaa ja tuottavuus nousee.

Sanapari ”hyvät tyypit” toistuu muutamankin kerran Jani Lautamäen puheessa. Onko hyvä tyyppi tärkein kriteeri uutta väkeä rekrytoitaessa?

– Kyllä se minulle on. Sen verran olen maailmaa ja ihmisiä nähnyt, että kaikkien kanssa tullaan toimeen, mutta jos on hyvä tyyppi, niin sillä pääsee tosi pitkälle – muutenkin elämässä.

Uuden Peltotien tehtaan toiminta käynnistyi rivakasti tammikuun lopulla.

– Virallinen muuttopäivä oli 26. tammikuuta, jolloin siirryimme Sammontieltä tänne, siis lataus- ja lämmityspuolen osalta. Muuttopäivänä oli kova tohina. Heti seuraavana päivänä saimme täältä jo lähtemään lataustolppia asiakkaille. Tavoitteena oli saada tuotanto välittömästi pyörimään ja tavaraa maailmalle. Se myös onnistui! Tohina on jatkunut sen jälkeenkin ja olemme palkanneet lisää niitä hyviä tyyppejä.

– Totta kai haasteita on riittänyt ja riittää. Vielä vuodenvaihteessa täällä ei ollut mitään läheskään valmista. Ensin tehtiin iso remontti, purettiin seiniä ja kaikki laitettiin uusiksi. Edelleen tilanne elää ja koko ajan kaikkea kehitetään. Varmaan tässä menee syksyyn ennen kuin tilanne hieman rauhoittuu, Jani Lautamäki arvelee.

Perhe, ystävät, jenkit ja harrikat

Se töistä ja niiden johtamisesta. Lopuksi muutamat sanat muusta elämästä. Mitä Jani Lautamäki touhuaa silloin, kun ei tee töitä?

– Vietän aikaa perheen ja ystävien kanssa. Harrastuksista on tullut elämäntapa, johon kuuluvat vanhat jenkit ja harrikat, Americana-kulttuuri ylipäänsä. Töissä on työjutut ja kotona omat jutut. Ykkösprioriteetit ovat oma ja perheen hyvinvointi, ystävät ja harrastukset, ikänsä Porissa asunut Jani Lautamäki tiivistää.

Kesätöissä Harju Elekterillä

Mikael Mäkelä kertoo kesästään Harju Elekterillä

Tänäkin kesänä Harju Elekterille saapui joukko osaavia ja innokkaita kesätyöntekijöitä. Satakunnan ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiotekniikkaa opiskeleva Mikael pääsi kertomaan kesästään Harju Elekterillä.

Yksi tämän kesän kesätyöntekijöistä Harju Elekterillä on Mikael, joka on työskennellyt kesän ajan osana projektipäälliköiden tiimiä. Mikael on Harju Elekterillä tuttu kasvo, sillä hän on työskennellyt tuotannon puolella vuodesta 2017 alkaen. Työkokemusta Mikael on kerryttänyt jo useammasta tehtävänkuvasta, sillä hän on työskennellyt niin piharasioiden parissa, sähkökeskusten kalustajana, projektitiimissä kytkennässä kuin sopimusvalmistuksessakin.

– Sopimusvalmistuksessa työskentelin reilut 1,5 vuotta ennen kuin aloitin opiskelut syksyllä 2020. Opiskelen SAMK:ssa sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi, erikoistuen automaatiotekniikkaan. Minulla on kaksi vuotta koulua paketissa ja todennäköisesti valmistun vuoden 2023 jouluna. Aiemmin olen opiskellut WinNovassa ja valmistunut sähköasentajaksi, Mikael kertoo.

Mikaelin kesän työtehtävät koostuivat sopimusvalmistusasiakkaiden projektien edistämisestä aina tilauksen teosta laskutukseen asti. Tämä pitää sisällään monenlaisia vaiheita ja yhteistyötä, niin kollegoiden kuin asiakkaidenkin kanssa. Aiempi kokemus tuotannosta osoittautui suureksi eduksi, sillä tuotteet, järjestelmät ja toimintatavat olivat jo pitkälti tuttuja. Uuteen työnkuvaan perehtymistä helpotti myös se, että työkaverit olivat jo entuudestaan tuttuja.

– Tiimissä minut on otettu vastaan hyvin, ja kaikki ovat olleet mukavia sekä auttaneet aina tarvittaessa. Myös hyvä perehdytys auttoi pääsemään sisälle uuteen työnkuvaan, Mikael kiittelee.

Mikael kertoo odottaneensa kesän työtehtäviä innolla ja myös toimistoympäristössä työskentely on ollut mieluisaa. Harju Elekterillä hän toteaa viihtyneensä hyvin, sillä työtehtävät ovat olleet monipuolisia ja töitä on riittänyt.

– Odotin kesältä myös sitä, että pääsen tarttumaan erilaisiin haasteisiin, sillä pidän tällaisista työtehtävistä, joissa pääsee haastamaan itseään, Mikael kertoo.

– Parasta kesätyössäni on ollut se, että olen päässyt mukaan isoihinkin projekteihin ja saanut vastuuta. Kesän jälkeen edessä on paluu takaisin opintojen pariin, mutta työt tuotannossa jatkuvat varmasti myös koulun loma-aikoina, Mikael kertoo.

Harjoittelun kautta töihin Harju Elekterille

Laura Välimäki kertoo matkastaan harjoittelijasta markkinoinnin assistentiksi

Aloitin Harju Elekterillä noin puolitoista vuotta sitten markkinoinnin ja viestinnän harjoittelijana. Opiskelin liiketaloutta markkinointi pääaineenani ja meillä opintoihin sisältyi 5 kuukauden mittainen harjoittelujakso ja päädyin suorittamaan sen Harju Elekterillä. Sähkö- ja automaatioala oli itselleni hyvin tuntematon, mutta pääsin nopeasti kiinni uusiin asioihin ja kollegoilta sai aina tarvittaessa apua. Koin harjoittelujakson erittäin palkitsevana, sillä sain vastuuta ja hyvät eväät ammatilliseen kasvuun. Harju Elekterillä opintojen ja työn yhdistämistä tuettiin loistavasti ja joustavan työajan ansiosta pääsin osallistumaan aina tarvittaessa luennoille.

Harjoittelun jälkeen sain jatkaa töitä osa-aikaisesti opinnäytetyön teon ohella ja valmistuttuani aloitin työt Harjulla täysipäiväisesti markkinoinnin assistenttina. Työssäni parasta on sen monipuolisuus ja mukavat kollegat.

Meillä on hyvä tiimi, jossa on kiva työskennellä. Työnkuvani on melko monipuolinen, sillä teen erilaisia markkinoinnin ja sisäisen viestinnän työtehtäviä, laskutusta sekä hieman myös HR:ään liittyviä tehtäviä. Osallistun myös erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Tällä hetkellä työpöydälläni ehkä isoimpana juttuna on intranetin perustaminen. Syksy tuo mukanaan myös uusia tuulia, sillä aloitin kauppatieteiden maisteriopinnot. Vaikka olenkin vakituisessa työssä, koen, että opintojen jatkamiseen on matala kynnys, sillä Harju Elekter on työnantajana joustava ja pystyn tarvittaessa osallistumaan koulun luentoihin.

Mieleenpainuvimpia hetkiä Harjulla ovat olleet työmatka konsernimme päätoimipisteeseen Viroon sekä erilaiset tykypäivät, joiden järjestelyihin olen myös itse päässyt osallistumaan. Viime keväänä esimerkiksi vietimme tykypäivää Kurikassa Pohjanmaalaisten olympialaisten merkeissä ja iltaa jatkoimme hyvän ruuan ja musiikin parissa.