Harjoittelun kautta töihin Harju Elekterille

Laura Välimäki kertoo matkastaan harjoittelijasta markkinoinnin assistentiksi

Aloitin Harju Elekterillä noin puolitoista vuotta sitten markkinoinnin ja viestinnän harjoittelijana. Opiskelin liiketaloutta markkinointi pääaineenani ja meillä opintoihin sisältyi 5 kuukauden mittainen harjoittelujakso ja päädyin suorittamaan sen Harju Elekterillä. Sähkö- ja automaatioala oli itselleni hyvin tuntematon, mutta pääsin nopeasti kiinni uusiin asioihin ja kollegoilta sai aina tarvittaessa apua. Koin harjoittelujakson erittäin palkitsevana, sillä sain vastuuta ja hyvät eväät ammatilliseen kasvuun. Harju Elekterillä opintojen ja työn yhdistämistä tuettiin loistavasti ja joustavan työajan ansiosta pääsin osallistumaan aina tarvittaessa luennoille.

Harjoittelun jälkeen sain jatkaa töitä osa-aikaisesti opinnäytetyön teon ohella ja valmistuttuani aloitin työt Harjulla täysipäiväisesti markkinoinnin assistenttina. Työssäni parasta on sen monipuolisuus ja mukavat kollegat.

Meillä on hyvä tiimi, jossa on kiva työskennellä. Työnkuvani on melko monipuolinen, sillä teen erilaisia markkinoinnin ja sisäisen viestinnän työtehtäviä, laskutusta sekä hieman myös HR:ään liittyviä tehtäviä. Osallistun myös erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Tällä hetkellä työpöydälläni ehkä isoimpana juttuna on intranetin perustaminen. Syksy tuo mukanaan myös uusia tuulia, sillä aloitin kauppatieteiden maisteriopinnot. Vaikka olenkin vakituisessa työssä, koen, että opintojen jatkamiseen on matala kynnys, sillä Harju Elekter on työnantajana joustava ja pystyn tarvittaessa osallistumaan koulun luentoihin.

Mieleenpainuvimpia hetkiä Harjulla ovat olleet työmatka konsernimme päätoimipisteeseen Viroon sekä erilaiset tykypäivät, joiden järjestelyihin olen myös itse päässyt osallistumaan. Viime keväänä esimerkiksi vietimme tykypäivää Kurikassa Pohjanmaalaisten olympialaisten merkeissä ja iltaa jatkoimme hyvän ruuan ja musiikin parissa.

Millaista on työnjohtajan arki Harju Elekterillä

Jani Lautamäki pyörittää uuden Peltotien tehtaan tuotantoa yhdessä hyvien tyyppien kanssa

Tämä tarina kertoo Harju Elekter Oy:n uudesta työnjohtajasta Jani Lautamäestä ja siinä ohessa uutukaisesta Ulvilan Peltotien tehtaasta. Lautamäki aloitti yrityksen palveluksessa marraskuussa 2021 ja uudet tilat avautuivat tammikuun 2022 lopulla. Peltotie 20:n tiloihin on keskitetty Harju Elekterin lataus- ja lämmitystuotteiden suunnittelu, valmistus ja myynti.

– Erittäin haasteellista on ollut, positiivisessa mielessä. Vastuualueet ovat isot ja työnkuva laaja. Työnimike on sama kuin edellisessä työssäni, mutta sisällöltään työ on aivan erilaista, Jani Lautamäki kuvailee ensimmäisiä kuukausiaan uudessa, hyvin monipuolisessa työssään.
Ennen kuin kerromme tarkemmin työnjohtajan laajasta työnkuvasta sekä Peltotien tehtaan synnystä ja toiminnan startista, käykäämme lyhyesti läpi Lautamäen työ- ja koulutushistoriaa.

– Olen sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri. Työskentelin aikoinaan vuosikausia taloushallinnon puolella. Sairaanhoitopiirin talouspuolella vierähti noin neljätoista vuotta. Viimeksi olin työnjohtajana muoviteollisuudessa RKW Finland Oy:n palveluksessa.

– Viime vuosina olen myös ”harrastanut työntekoa” Porin teatterissa. Siellä olen toiminut lavasterakentajana, valomiehenä ja näyttämömiehenä. Joskus olen päässyt lavalle jopa näytännön aikanakin, Lautamäki kertoo.

Haasteiden selvittämistä ja hoitamista

Harju Elekterin palvelukseen porilainen Lautamäki päätyi perinteisesti nähtyään, että yritys haki työnjohtajaa. Mies haki pestiä ja valittiin.

– Koen tehneeni oikean valinnan. Kiitän Harjua tästä mahdollisuudesta ja siitä, että minulle annettiin näin vastuulliset tehtävät hoidettaviksi.

– Töihini kuuluu yleisluonteisesti koko tuotannon pyörittäminen. Se lähtee ihan uusien työntekijöiden hakemisesta tuotantoon. Työni on tuotannon päivittäisten haasteiden selvittämistä ja hoitamista sekä materiaalivirtojen hallintaa.

– Tietenkään en tee tätä yksin vaan yhdessä tuotannon porukan kanssa. He kertovat minulle, missä on puutteita ja tarpeita, mikä on mennyt hyvin ja missä kaivataan kehittämistä. Minä vien sitten asioita eteenpäin. Ja totta kai teen tiivistä yhteistyötä koko Peltotien henkilökunnan, myös toimihenkilöiden, kanssa.

Haastatteluhetkellä huhtikuun alkupäivinä Jani Lautamäen alaisuudessa on Peltotiellä 22 tuotannon työntekijää, jotka kaikki työskentelevät lataus- ja lämmitystuotteiden parissa. Koska kyseessä on vauhdilla kasvava liiketoiminta, myös työntekijöiden määrä on kasvanut – ja kasvaa – tasaiseen tahtiin.

– Meillä on täällä myös toimihenkilöitä, eli näissä uusissa tiloissa on aikalailla koko paketti, mitä lataus- ja lämmitysliiketoiminnan pyörittämiseen tarvitaan. Tavoitteena on, että kutakuinkin kaikki, jotka toimivat Harju Elekterin lataus- ja lämmitysbisneksessä, työskentelisivät Peltotiellä.

Tohinaa ja tavarat heti maailmalle

Kuinka pitkälle uusi Peltotien tehdas on työnjohtaja Jani Lautamäen luomus?

– Kehitystyö on ollut ja on minun vastuullani. Tietenkin minulle on annettu raamit, joiden sisällä toimin. Varsin vapaat kädet minulle annettu. Jos ja kun näen jotain parannettavaa tiloissa ja toiminnassa, pystyn hyvin viemään asioita eteenpäin. Kehitän niitä suoraan itsenäisesti, ja jos koen tarpeelliseksi, konsultoin omaa esimiestäni tai kollegoita muista Harju Elekterin toimipisteistä. Aika pitkälle tämä on tietyissä rajoissa minun oma leikkimaani, jota muovailen.

– Pyrin siihen, että täällä on hyvät tyypit töissä, kaikilla on mukavaa ja tuottavuus nousee.

Sanapari ”hyvät tyypit” toistuu muutamankin kerran Jani Lautamäen puheessa. Onko hyvä tyyppi tärkein kriteeri uutta väkeä rekrytoitaessa?

– Kyllä se minulle on. Sen verran olen maailmaa ja ihmisiä nähnyt, että kaikkien kanssa tullaan toimeen, mutta jos on hyvä tyyppi, niin sillä pääsee tosi pitkälle – muutenkin elämässä.

Uuden Peltotien tehtaan toiminta käynnistyi rivakasti tammikuun lopulla.

– Virallinen muuttopäivä oli 26. tammikuuta, jolloin siirryimme Sammontieltä tänne, siis lataus- ja lämmityspuolen osalta. Muuttopäivänä oli kova tohina. Heti seuraavana päivänä saimme täältä jo lähtemään lataustolppia asiakkaille. Tavoitteena oli saada tuotanto välittömästi pyörimään ja tavaraa maailmalle. Se myös onnistui! Tohina on jatkunut sen jälkeenkin ja olemme palkanneet lisää niitä hyviä tyyppejä.

– Totta kai haasteita on riittänyt ja riittää. Vielä vuodenvaihteessa täällä ei ollut mitään läheskään valmista. Ensin tehtiin iso remontti, purettiin seiniä ja kaikki laitettiin uusiksi. Edelleen tilanne elää ja koko ajan kaikkea kehitetään. Varmaan tässä menee syksyyn ennen kuin tilanne hieman rauhoittuu, Jani Lautamäki arvelee.

Perhe, ystävät, jenkit ja harrikat

Se töistä ja niiden johtamisesta. Lopuksi muutamat sanat muusta elämästä. Mitä Jani Lautamäki touhuaa silloin, kun ei tee töitä?

– Vietän aikaa perheen ja ystävien kanssa. Harrastuksista on tullut elämäntapa, johon kuuluvat vanhat jenkit ja harrikat, Americana-kulttuuri ylipäänsä. Töissä on työjutut ja kotona omat jutut. Ykkösprioriteetit ovat oma ja perheen hyvinvointi, ystävät ja harrastukset, ikänsä Porissa asunut Jani Lautamäki tiivistää.