Harju Elekter toimitti 109 latauspistettä Vantaan Timanttiparkkiin 

Kiinteistö Oy Vantaan Timanttiparkki on viiden taloyhtiön hallitsema yhtiö, joka omistaa pysäköintihallin Vantaan Kivistön alueella. Hallissa on kaikkiaan 109 pysäköintipaikkaa, joista jokainen on nyt varustettu Harju Elekterin toimittamalla sähköautojen latauspisteellä.

Pysäköintihalli valmistui vuonna 2018. Sähköautojen latauksen mahdollistavat latauspisteet toimitettiin halliin syksyllä 2023. Tämä tarina kertoo, mitä kaikkea tapahtui noiden vuosien välillä. Kertojana on pääasiassa Timanttiparkki-yhtiön hallituksen jäsen ja latauspisteprojektille valittu vetäjä Antti Japola.

– Kun parkkihalli valmistui vuonna 2018, siinä huomioitiin, että sähköautojen latausta todennäköisesti tarvitaan tulevina vuosina. Kynnyskysymys oli, että kun päättäjinä on viisi taloyhtiötä ja 109 osakasta, joista ainoastaan noin 10 prosenttia on latauksen tarvitsijoita, niin kuinka tehdään sellainen päätös, etteivät kustannukset kasva ihan mahdottomiksi, Antti Japola aloittaa.

 

Yhtiöjärjestys uusiksi

– Alun perin ajatuksena oli, että latauspisteitä voisi asentaa olemassa olleiden lämmitystolppien rinnalle. Ongelma oli, että meillä on 109 ruutua ja alussa taloyhtiöiden asukkailla oli viisi sähkö- tai hybridiautoa. Eli tarve oli lähinnä normaalille lohkolämmitykselle ja sisätilalämmittimille. Alkuun suunniteltiin, että tehtäisiin muutama 22 kilowatin latauspiste. Silloin ei ajateltu, että ne ovat kaikki osakepaikkoja. Ei sinne voinut tehdä muutamaa paikkaa kaikkien käyttöön, vaan oli rakennettava latauspiste jokaista autopaikkaa varten.

– Minut houkuteltiin Timanttiparkin hallitukseen vuonna 2020, koska minulla on varsinaisen työni kautta kokemusta tällaisista asioista, kertoo SOK:lla sähkötekniikan asiantuntijana työskentelevä Japola, jolla sivumennen sanoen itsellään ei ole sähköautoa.

Kevään 2021 yhtiökokoukseen Japolan johtama hallitus meni alkuperäisellä ”latauspiste lämmitystolpan rinnalle” -ajatuksella, mutta se ajatus torpattiin. Yhtiökokous kuitenkin päätti edistää toteutusta.

– Seuraavan syksyn ja talven aikana pohdimme uusia toteuttamistapoja. Kevään 2022 yhtiökokoukseen meillä oli jo suunnitelma ja tarjous toteutuksesta. Ongelmaksi kuitenkin muodostui se, että meillä on viisi taloyhtiötä, jotka hallitsevat parkkihallia erilaisilla osuuksilla. Niinpä meidän täytyi ryhtyä muuttamaan yhtiöjärjestystä, jotta rahoitus onnistuisi jo valmiiksi sovitulla lainoituksella.

– Tämän hallinnollisen ongelman ratkaisemiseen meni taas tovi. Kevään 2023 yhtiökokoukseen saimme vihdoin kaikki asiat järjestykseen – myös sen, että saimme hankkeeseen 35 prosentin Ara-tuen.

Toteutus sujui ripeästi ja ongelmitta

Kevään 2023 yhtiökokouksen jälkeen asiat alkoivat edetä vauhdilla.

– Kun olimme päättäneet, että emme rakenna latauspisteitä lämmitystolppien rinnalle vaan valitsemme pisteet, joissa on molemmat ominaisuudet, niin valinta oli oikeastaan melko helppo. Sellaisia laitteita kun ei ole kovin paljon.

– Tutkimme laitetoimittajia, teimme vertailuja ja punnitsimme kustannuksia. Aika pian päädyimme Harju Elekterin latausasemiin. Yhtenä merkittävänä kriteerinä oli Harju Elekterin aikoinaan Pasilan Tripla-kauppakeskukseen toteuttama suuri latauskenttä. Olin tuolloin mukana valitsemassa latausasemien toimittajaa silloisen työnantajani puolelta. Käytännön toteuttajaksi Timanttiparkki-projektiimme valitsimme Harjun pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Keravan Energian, Antti Japola kertoo.

Latauspisteiden asennukset tehtiin ripeästi ja kaikki oli valmista elo-syyskuun vaihteessa.

– Työt sujuivat hyvin, kun vihdoin pääsimme siihen vaiheeseen. Olimme suunnitelleet projektin sen verran huolellisesti, että itse toteutus kävi ongelmitta.

– Syksyllä oli jossain yksittäisessä tolpassa häiriötä. Harju Elekterin ammattilaiset kävivät sen korjaamassa. Myös alkuvuoden kovilla pakkasilla oli yhdessä laitteessa jokin komponenttiongelma, mutta siihenkin reagoitiin nopeasti. Keravan Energia on tässä kohtaa se meidän kumppanimme, jonka puoleen käännymme ongelmatilanteissa.

– Takuu on voimassa kaksi vuotta, ja ainakin tähän mennessä kaikki asiat ovat hoituneet nopeasti. Ainahan sähkölaitteissa tietty prosentti vikaantuu, Japola muistuttaa.

 

Kokonaisvaltaista palvelua

Harju Elekterin lataustuotteiden myyntipäällikkö Rami Kivistö korostaa hänkin kokonaisvaltaista palvelua.

– Huolto- ja ylläpitoasiat ovat meille erittäin tärkeitä. Me olemme kotimainen toimittaja ja valmistamme tuotteet täällä. Painotamme huolto- ja ylläpitopalveluamme. Myös takuuaikojen jälkeiset huollot ovat meidän vahvuuksiamme. Edullinen bulkkituote ei ole meidän juttu, vaan palvelut ja takuut kaikkineen, Kivistö painottaa.

Timanttiparkin latausasemien toteuttaminen on Kivistön mukaan juuri Harju Elekterin ydinmarkkinaan osuva projekti.

– Latauslaitteidemme pääkohderyhmiä ovat juuri parkkihallit, taloyhtiöt ja yritykset. Toimintaperiaatteemme näissä toimituksissa on sellainen, että meillä on erinomaisia kumppaneita ja jälleenmyyjiä, jotka tarjoavat projekteja omille asiakkailleen. Me tuemme kumppaneitamme tarjouksentekovaiheessa ja suunnitteluvaiheessa sekä projektin toteutuksessa.

– Eli kumppanimme vastaavat projektista, me tuemme ja toimitamme heille komponentit ja muut tuotteet, tässä tapauksessa latausasemat. Timanttiparkin toteuttanut Keravan Energia on yksi meidän tärkeistä jälleenmyyjistämme ja pitkäaikaisista kumppaneistamme, Rami Kivistö kertoo.

Kiinteistö Oy Vantaan Timanttiparkki
Autopaikkoja 109
Toimitetut latausasemat:
53 kpl – Harju Elekter ElektrA A5333-AA-002 (2x Type 2 + 2x schuko)
3 kpl – Harju Elekter ElektrA  A5333-A0-002 (Type 2 + schuko)
Operaattori: eParking

Lisätietoja:
Myyntipäällikkö
Rami Kivistö
040 358 1091
rami.kivisto(at)harjuelekter.com