30. syyskuuta tuli kuluneeksi 25 vuotta päivästä, jolloin Harju Elekter listautui Tallinnan pörssiin. Vuosipäivän kunniaksi meitä onniteltiin Times Squarin näytöllä New Yorkissa. Harju Elekter oli alkuvuosinaan pitkälti Viron markkinoille tuotantonsa keskittänyt yhtiö. Konsernista on sittemmin tullut yksi Pohjoismaiden suurimmista sähkönjakeluratkaisujen toimittajista, joka edistää aktiivisesti kestävämpää yhteiskuntaa.

AS Harju Elekter oli yksi ensimmäisistä ja harvoista virolaisista yrityksistä, jotka listautuivat pörssiin 1990-luvulla. Harju Elekterin taival osakemarkkinoilla on pysynyt vakaana tähän päivään asti. Suurin osa samaan aikaan aloittaneista virolaisista pörssiyhtiöistä ovat sittemmin poistuneet pörssistä.

Harju Elekterin johtoryhmän puheenjohtaja Tiit Atso kertoo, että listautumalla pörssiin 25 vuotta sitten Harju Elekter loi edellytykset kansainvälisille markkinoille pääsyyn ja samalla lisäsi virolaisen yrityksen uskottavuutta ja kasvunäkymiä.

-Listautuessamme pörssiin vuonna 1997, osakepääoman kokonaisarvo oli 18 miljoonaa Viron kruunua, josta yhden osakkeen arvo oli 10 Viron kruunua. Vuonna 2000 tapahtuneessa osakeannissa tuolloinen osakepääoma kolminkertaistui. Vuodesta 2003 lähtien Harju Elekter on ollut Tallinnan pörssin päälistalla, Tiit Atso sanoo.

Tiit Atso lisää vielä, että 25 pörssivuoden aikana konserni on kasvattanut liikevaihtoaan 22-kertaiseksi ja yhtiön markkina-arvo on noussut lähes 10-kertaiseksi.

-AS Harju Elekterin osakepääoma oli tänä vuonna 31. heinäkuuta 11,5 miljoonaa euroa, joka koostui 18,3 miljoonasta kantaosakkeesta. Harju Elekterillä on pääsääntöisesti mennyt hyvin pörssissä ja osakkeilla käydään vilkasta kauppaa. Yhtiöllä oli tämän vuoden toisella neljänneksellä 9 842 osakkeenomistajaa, Tiit Atso kertoo.

Hän toteaa, että viimeisen viiden vuoden aikana osakkeenomistajien määrä on lähes viisinkertaistunut. Yli 80% Harju Elekterin osakkeista kuuluu virolaisille osakkeenomistajille.

-Suuri ja vakaa osakkeenomistajien määrä osoittaa, että Harju Elekterillä on luotettava ja turvallinen paikka sijoitussalkuissa. Olemme erityisen iloisia siitä, että yhtiö on pystynyt jakamaan osinkoa osakkeenomistajille joka vuosi koko pörssitaipaleen ajan, Tiit Atso painottaa.

Harju Elekter on kansainvälinen teollisuuskonserni, jolla on laaja kokemus kestävien ratkaisujen toimittamisesta sähkönjakeluun. Suunnittelemme, valmistamme ja asennamme sähköistysratkaisuja useille erilaisille toimijoille. Harju Elekter -konsernin yksiköt Virossa, Suomessa, Ruotsissa ja Liettuassa työllistävät noin 900 henkilöä ja konsernin liikevaihto vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla oli 79,2 miljoonaa euroa.